Πως είναι το δικό σου αδιέξοδο;

2016-05-05 01:40

Σου έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος;

Να νιώθεις πως κάτι υπάρχει γύρω σου και σε κοιτάζει; Σε ακούει; Εσύ; μπορείς να το δείς, να το ακούσεις, να το αγγίξεις;

Μα πώς, κοιμήθηκες μόνος σου, είσαι σίγουρος.

Ψάχνεις ψηλαφίζοντας στο σκοτάδι γύρω σου να δεις που είσαι, που βρίσκεσαι μήπως και μπορέσεις από κάπου να μαζέψεις πληροφορίες. Ψάχνεις το φως αλλά-ωχ- είσαι τόσο ταραγμένος!

Νιώθεις τον ιδρώτα να κυλάει στο πρόσωπό σου, τα χέρια σου τρέμουν, η καρδιά σου χτυπά δυνατά.

Και κάποια στιγμή τα καταφέρνεις. Προσανατολίζεσαι ακόμη και μέσα στο βαθύ σκοτάδι, ανασκουμπώνεσαι και καταφέρνεις να βρεις τον διακόπτη. Τον ανοίγεις, κοιτάζεις φοβισμένος δίπλα σου και συνειδητοποιείς πως όντως, είσαι μόνος, όπως ακριβώς ξάπλωσες να κοιμηθείς λίγες ώρες νωρίτερα, κουρασμένος από τη δύσκολη μέρα σου. Δεν υπήρχε κανείς εκεί γύρω να σε κοιτάζει, δεν έβλεπε τα όνειρά σου, δεν άκουγε το μουρμουρητό σου καθώς κοιμόσουν.

Είσαι ήρεμος. Ο ιδρώτας στο πρόσωπό σου έχει εξαφανιστεί, τα χέρια σου δείχνουν πιο σίγουρα πια, και η καρδούλα σου χτυπά κανονικά, χορεύοντας στον ρυθμό της.

 

Κάπως έτσι νιώθουμε κάθε φορά που βλέπουμε ένα πρόβλημα ως αδιέξοδο.

Ένα αδιέξοδο που -σχεδόν- πάντα φαντάζει μπροστά μας ως ένας ψηλός μαύρος τείχος, σαν ένα άλλο βαθύ σκοτάδι στο δωμάτιό μας.

Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα έχεις άγχος, ιδρώνεις, τα χέρια σου τρέμουν και η καρδιά σου, ναι η καρδούλα σου (!) χτυπά γρήγορα, μανιασμένα.

Νομίζεις πως το πρόβλημά σου είναι τόσο εμφανές, που το κοιτάνε όλοι, πιστεύεις πως μπορεί να σε ακούνε αυτοί που είναι δίπλα σου σαν τους φόβους σου όταν ξυπνάς τρομαγμένος ένα βράδυ.

 

Προσπαθείς ψηλαφίζοντας να βρεις τις λύσεις στα προβλήματά σου, ο φαύλος όμως κύκλος του άγχους σου δεν σου επιτρέπει να τα καταφέρεις. Ψάχνεις να βρεις τη λύση σε ένα μέρος, εγκαταλείπεις και μετά επιστρέφεις στο ίδιο και ξαναπροσπαθείς- αν όμως η λύση ήταν εκεί θα την έβρισκες την πρώτη φορά που έψαξες.

 

Ψάχνεις ανήσυχος, ψηλαφίζοντας στα τυφλά να βρεις έναν διακόπτη, ο οποίος μπορεί να σε βγάλει από το βαθύ σκοτάδι, έτσι ακριβώς λειτουργεί και η λύση που αναζητάς στο πρόβλημά σου!

 

Όταν όμως αποφασίζεις να προσπαθήσεις διατηρώντας την ηρεμία σου, ξεφεύγοντας από τις προσπάθειές σου να μην αγχωθείς, καταφέρνεις-ακόμη και μέσα σε “βαθύ σκοτάδι” να βρεις τη λύση που θα σε βγάλει από το μαύρο σου αδιέξοδο!

 

Και μη ξεχνάς: ακόμη και αν νομίζεις πως γύρω σου υπάρχει κάποιος και σε παρακολουθεί, μόνο όταν εσύ κοιτάξεις μέσα σου θα βρεις αυτό που ψάχνεις!

 

Γ.Ι.