Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στην πρόληψη της σχιζοφρένειας είναι αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, η σχιζοφρένεια είναι μια από τις πιο σοβαρές διαταραχές της ψυχικής υγείας που μπορεί να συναντήσει κανείς.

Με συμπτώματα, όπως παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και διαταραχές στην ομιλία, τις κινητικές ικανότητες κλπ μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία για τους ασθενείς και τα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. Αν και θεωρείται ότι είναι μια σοβαρή διαταραχή της ψυχικής υγείας, η θεραπεία είναι πιθανή και μπορεί να οδηγήσει σε μια παραγωγική ζωή για τους ασθενείς, όπου μπορούν να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.

"Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι κλινικοί ψυχολόγοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι μια σημαντική ΈΡΕΥΝΑ από τον Ολλανδό κλινικό ψυχολόγο Δρ Dorien Nieman (AMC Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ), έχει δείξει ότι, ανιχνεύοντας με συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων ελλείψεις στην επεξεργασία πληροφοριών, μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα την έναρξη της πρώτης ψύχωσης σε άτομα με συμπτώματα κινδύνου, όπως ήπια παράνοια και έτσι μπορεί να ξεκινήσει προληπτική ψυχολογική θεραπεία για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η σχιζοφρένεια επηρεάζει περίπου 7 στα χίλια άτομα στον ενήλικο πληθυσμό.