Αγχώδης διαταραχή

Η αγχώδης διαταραχή ανήκει στις διαταραχές της προσωπικότητας οι οποίες είναι ακραίες μορφές συμπεριφοράς που αφορούν την προσωπική και κοινωνική μας λειτουργικότητα. Προκαλούν λιγότερο προσωπική δυσφορία και περισσότερο διαπροσωπικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η αγχώδης (ή αποφευκτική) προσωπικότητα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ανικανότητα του ατόμου να πάρει πρωτοβουλίες για διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο παρουσίαζει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και ντροπαλότητα, κατέχεται από καταστάσεις ανησυχίας και έντασης γιατί θεωρεί πως είναι απωθητικό, ανίκανο ή κατώτερο. Φοβάται την αρνητική κριτική ή την απόρριψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές εκτός και αν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτό. Αποφεύγει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις επαγγελματικές του επαφές, την παρουσία του σε χώρους στους οποίους θεωρεί ότι θα γελοιοποιηθεί ή δεχθεί κριτική.

Η καθημερινότητα του ατομου περιορίζεται στα βασικά και μόνο σε δραστηριότητες όπου αισθάνεται απολύτως ασφαλής και σίγουρος.

Το άτομο χρειάζεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, κυρίως ατομική ψυχοθεραπεία αν και δύσκολα θα την αναζητήσει και δεχθεί μιας και ο ίδιος δείχνει να μην υποφέρει.