Βοηθώντας την οικογένεια να αντιμετωπίσει την ανεργία

Η ανεργία μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα τραυματική και δυσάρεστη κατάσταση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει πάντα, όμως μπορούν να αντιληφθούν πως κάτι έχει αλλάξει μέσα στην οικογενειακή ζωή. Όταν ένα μέλος της οικογένειας χάνει την δουλειά του, δημιουργούνται νέες προκλήσεις και δυσκολίες και για τα υπόλοιπα μέλη. Συχνά οι γονείς προσπαθούν να αποκρύψουν αυτό το γεγονός από τα παιδιά, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν υποψίες και ερωτηματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά τα παιδιά να πλάθουν με τη φαντασία τους πολύ χειρότερα σενάρια από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Παρακάτω προτείνουμε κάποιους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν όλη την οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα οικονομική κατάσταση ενωμένη.
Να είστε ειλικρινείς: Συζητήστε όλοι μαζί την νέα κατάσταση και προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις των παιδιών με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο.
Καθησυχάστε τα παιδιά σας: Σίγουρα όταν χάνουμε την δουλειά μας κατακλυζόμαστε από συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού. Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται όλα αυτά τα συναισθήματα να τα εκφράζουμε μπροστά στα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας βλέπουν ως τον αρχηγό της οικογένειας και βασίζονται πάνω σας. Εξηγήστε τους με σαφήνεια ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά ότι εσείς θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε όποτε σας χρειαστούν. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν ότι φταίνε για το γεγονός ότι χάσατε τη δουλειά σας. Εξηγήστε τους ότι δεν ευθύνονται για την κατάσταση.
Συμπεριλάβετε όλα τα μέλη στη μείωση των εξόδων: Ανακοινώστε σε όλους ότι θα χρειαστεί να μειώσετε τα έξοδα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Συζητήστε τι προτείνει ο καθένας για να βοηθήσει σε αυτήν κατάσταση. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού, τις ώρες που εσείς θα αναζητείτε δουλειά.
Διατηρήστε όσο γίνεται τις καθημερινές σας συνήθειες: Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η καθημερινή οικογενειακή ρουτίνα π.χ. το οικογενειακό τραπέζι.
Αναζητείστε βοήθεια: Όταν νιώσετε την ανάγκη να μιλήσετε για αυτό που σας συμβαίνει απευθυνθείτε σε κάποιον ενήλικα. Αποφύγετε να «φορτώσετε» αυτό το βάρος στα παιδιά σας. Εξάλλου αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να τα κάνει ιδιαίτερα ανήσυχα απέναντι σας. Συζητώντας με άτομα που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι και θα σας δώσει ελπίδα για το μέλλον.
Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σπίτι όταν ο ένας γονιός μένει άνεργος. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι απέναντι τους εξηγώντας με απλό τρόπο την κατάσταση. Χρησιμοποιήστε τους παραπάνω τρόπους για να κρατήσετε ενωμένη συναισθηματικά την οικογένεια μέχρι καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.
Νατάσα Κωφού
Ψυχολόγος