Mentoring και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Mentoring και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Το mentoring είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης ή δραστηριότητας. Είναι μια σχέση που ενδυναμώνει και ενισχύει το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, ενισχύοντας παράλληλα τις επαγγελματικές αλλά και προσωπικές δεξιότητες των δύο μερών. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ατόμων και διαρκεί για καθορισμένη χρονική περίοδο.

Προϋποθέτει τη θέληση και από την πλευρά του μέντορα (mentor) και από την πλευρά του καθοδηγούμενου (mentee), για την ανάπτυξη και συνεχή καλλιέργεια σχέσης καλής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Ο  μέντορας έχει την έννοια ενός υποστηρικτή, συμβούλου, καθοδηγητή. Οφείλει να ακούει, να ρωτά, να μοιράζεται σκέψεις, γνώσεις και εμπειρίες, να υποστηρίζει τον συμβουλευόμενό του, να τον ενθαρρύνει στην ανακάλυψη και ανάπτυξη των στόχων και των δεξιοτήτων του. Να δημιουργεί και να προσφέρει ενναλακτικές προοπτικές και να τον υποστηρίζει για την εισαγωγή του στον κόσμο της πραγματικής αγοράς εργασίας. Ο mentee, ο συμβουλευόμενος δηλαδή, οφείλει να ακούει, να μοιράζεται τις σκέψεις του, να είναι δεκτικός αλλά να αναλαμβάνει την ευθύνη της δικής του ανάπτυξης και διαδικασίας, να αναθεωρεί και να ενδοσκοπεί.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής (ένα είδος λοιπόν mentoring), με στόχο τη στήριξη του ατόμου στη διαδικασία λήψης εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων και διαχείριση της σταδιοδρομίας του.

Ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού συζητά με το άτομο και το βοηθά να επιλέξει σπουδές ή επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιούν πέρα από τις γνώσεις και την εμπειρία του, κατάλληλα σταθμισμένα ερωτηματολόγια που «μετρούν» τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα αλλά και την προσωπικότητα του ατόμου, με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα που να ταιριάζει στο εκάστοτε άτομο.

Ένα πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού βοηθά το άτομο να πληροφορηθεί έγκαιρα και έγκυρα για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας, να μάθει να αναζητά, να επεξεργάζεται και αξιολογεί πληροφορίες και να διερευνά εναλλακτικές προοπτικές, να αποκτά πληρέστερη γνώση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του, των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων/δεξιοτήτων και αξιών του. Επίσης, βοηθά στην ανάληψη απόφασης που ταιριάζει καλύτερα.

Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου, λυκείου, φοιτητές και σπουδαστές, ενήλικες ανέργους αλλά και εργαζόμενους που επιθυμούν να αναζητήσουν εναλλακτικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας (αλλαγή καριέρας).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που προσφέρουμε και τη διαδικασία συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, επικοινωνήστε μαζί μας!

Ιατρού Γιώργος

6983040686